Pavilion Lokstadt, Winterthur

2021

Where locomotives and machines were once built, a new urban district is now being created right next to Winterthur train station. In front of the house "Krokodil" a pavilion with the TS3 technology was built.

Pavilion Lokstadt, Winterthur

The project

The cylindrical TS3 pavilion is the new meeting place for the "Krokodil" residents, who will be moving into their new months to move into their new apartment in the wooden building. The goal was a lightweight pavilion with filigree steel supports and a gently curved roof made of wood on top. The side walls, made of bent expanded metal sheeting, were to be movable and make the pavilion versatile.

The construction

After erecting the 12 steel columns and the circular steel ring, the roof, a calotte (spherical section) of trapezoidally cut cross laminated timber panels with a polygonal with a polygonal center section. The factory-cut and pretreated cross-laminated timber panels were placed on an auxiliary framework and glued together with TS3 joint bonding. The gap to the steel frame was grouted all around with a cement grouting mortar so that the forces could be be transferred into the steel frame without slippage.

Construction data

  • Number of floors: 1
  • Gross floor area: 98 m²
  • Cross laminated timber: 11.76 m³
  • TS3 technology: 83 linear meters of joints

Client

Implenia Switzerland Ltd
8153 Rümlang


Images

Cookie settings

This website uses "necessary cookies" to ensure the operation of the website, "preference cookies" to optimise your website experience and "marketing and analytics cookies" to collect data about your behaviour.